Monday, July 29, 2013

Petre Vulcanescu - Fat Frumos din lacrima



























2 comments:

  1. exceptional ! cata imaginatie ! suntem mai saraci astazi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acesti ilustratori au ilustrat superb in conditii deosebit de vitrege, pe hartie, si nu pe calculator. Merita toata stima si merita recompensati financiar pentru aceste eforturi, prin republicarea lor intr-o editie noua. De multe ori doresc sa cumpar o carte pentru copii, publicata acum 30-40 de ani , dar gradul de degradare si murdarie pe care il prezinta majoritatea acestor carti ma face sa ma las pagubas.

      Mi-ar placea sa calatoresc in timp si sa intru intr-o librarie din Romania si sa cumpar toate cartile pentru copii pe care imi pot pune mainile. Colectionez carti pentru copii in toate limbile si din orice tara, dar pana acum nu am vazut o editie mai frumoasa pentru Pinocchio sau Calatoriile lui Guliver, decat cea ilustrata de Val Munteanu si Iacob Desideriu. Petre Vulcanescu este si el un ilustrator deosebit, cu un stil propriu, plin de culoare. Fat Frumos din lacrima si Sinbad Marinarul sunt capodopere ale ilustratie romanesti. Si nu este singurul ilustrator roman producator de capodopere. Avem o pleiada de ilustratori clasici, uitati si prafuiti.

      Este foarte trist ca nu este repusa in valoare acea perioada de aur a ilustratiei romanesti, sau cum spun englezii: The golden age of illustration. Un Peter Pan ilustrat de Arthur Rackham si acum se vinde pentru bani frumosi in Anglia, si nu numai. Englezii, americanii stiu sa isi aprecieze ilustratorii clasici din fericire.

      La noi nu exista cultura de a cumpara o carte pentru copii doar pentru ca un anume ilustrator roman a ilustrat o capodopera candva si, astfel cartea a devenit un clasic al ilustratiei romanesti pentru copii. Foarte putini vanam aceste carti din pacate pe acest criteriu.

      Dreptul de autor este iar o mare problema. Da, trebuie platit dreptul de autor, asa este. Da, cartea va fi scumpa. Intr-adevar, nu toata lumea isi poate permite sa cumpere o carte scumpa pentru copii, dar nu toata lumea stie sa aprecieze o carte frumoasa, indiferent daca are bani sau nu. Editurile are trebui sa nu se bazeze doar pe un anumit tip de cumparator. Cumparatorul care nu este dispus sa cumpere o carte frumoasa pentru ca este scumpa, nu este cumparatorul lor. Nici pe mine nu ma scot banii afara din casa, dar acesta e hobbiul meu, si facem eforturi pentru hobbiurile noastre, si suntem dispusi sa facem sacrificii. Problema este ca in Romania, nu ni se ofera aceasta posibilitate. Nu prea ai cu cine sa faci sacrificii. Acesta este tristul adevar.

      Delete

Just So Hobbies

01 09 10 01 09 10